Noedels

Reisdagboek van Pieter en Karolien

23/05: Eetextravaganza!

Categorie: Eten
Gisteren hebben we een culinaire uitschieter voorgeschoteld gekregen. Dankzij Pitr z'n kwaliteiten als onderhandelaar en fotograaf werden we uitgenodigd voor een uitgebreide menu-test in een poepchic resort. De deal was veel gratis eten in ruil voor een ongezouten mening en wat foto's.
Als de eigenaar tevreden is van het afgeleverde fotowerk, kunnen we misschien een gratis nachtje in stijl versieren...
Daar zeggen wij geen Neen tegen!

Waarschuwing: best niet lezen als U juist gegeten hebt.

De lunch bestond uit de volgende testgerechten:
- kipdumplings met soyasaus
- scampi tempura
- kreeft met een lichte kaassaus en gebakken aardappeltjes
- salade nicoise
- bruscetta
- zoete maissoep
- wontonsoep
- avocadococktail met scampi's
- Indonesische kipsate met gegrilde komkommer en aubergine
- tonijnsteak met rode paprikasaus
- cordon bleu met frietjes
- gefrituurde aubergine met kaassaus
- pastasalade met tonijn en tamarind
- vers sinaasappelsap, spuitwater en een exotische vruchtenshake

Om te bewijzen dat we (uhm... Pieter) ook gewerkt hebben, hier wat foto's... (Er moet nog aan gesleuteld worden, maar dat is iets voor thuis.)

De tonijnsteak
null

Een licht doch lekker wontonsoepje
null

Knapperige kipdumplings
null

Heerlijke tempura!
null

Een frisse salade nicoise
null

Rijkelijk belegde bruscetta
null

Top of the bill: de overheerlijke kreeft!
null

01/05: Menu van de dag

Categorie: Eten
De Filipijnen vallen budgetgewijs gelukkig goed mee, vandaar dat we ons dezer dagen eens goed laten gaan, culinair welteverstaan, in het vredige Sagada.

Ontbijt in het zeer sfeervolle Yoghurt House:
Karolien smult van een pannenkoek met banaan, bananenyoghurt en aardbeien, Pitr lepelt met smaak een heerlijk smeuige bananenyoghurt met muesli op. Met een verse koffie kwam dat allemaal samen op 2.50 euro.

Na de korte wandeling - dagtaak volbracht - worden we opnieuw naar het Yoghurt House gezogen:
Voor Karolien een verrassend lekkere tonijntoast, met verse groentjes en een verrukkelijke yoghurtdressing., Pitr geniet van de pannenkoek die Karolien als ontbijt smakelijk verorberde. Voor al dat smullen moesten we 2,2 euro betalen.

In de namiddag verhuizen we naar die andere gezellige kroeg in Sagada, Log Cabin.
Afternoon tea is voor Pitr een potje zwarte thee, voor Karolien een lokale bergthee met pepermunt, goed voor 4 tasjes thee, 0,7 euro armer. We lezen en schrijven de namiddag voorbij.

Ons avondeten, nogmaals in Log Cabin, zag er als volgt uit:
Elk een tomatenroomsoep met ui en een potje liptonthee, waar we de rest van de room en veel suiker bijdoen. Heerlijk!
We kiezen allebei voor een pastaschotel. Karolien gaat voor de spaghetti met champignon-tomatensaus, Pitr voor een penne Bolognaise. Er schijnt een Fransman in de keuken te staan en het is eraan te merken. We drinken nog twee San Miguelbiertjes en helemaal verzadigd keren we terug naar het hotel. Het was dan ook al negen uur voorbij!
We betaalden 6,20 euro voor het hele rondje boeffen in Log Cabin.

Jaloers? Mwoehahaha...





13/04: Pieter eet pepers

Categorie: Eten
Zowaar een staaltje van wetenschappelijk verantwoord avondeten. Vergeet vooral het geluid niet op te zetten terwijl u grinnikend naar dit filmpje kijkt.

Met dank aan Britt en Roel voor de vakkundige regie.

Noot: er werden geen pepers speciaal voor deze opname gedood.

11/04: Menu van de dag

Categorie: Eten
Een doordeweekse dag in Kuala Lumpur heeft volgende lekkernijen voor ons in petto:

Als ontbijt: ieder een roti pisang, een Indische pannenkoek met banaan, een thee met limoen en een koffie. Prijs: 1 euro tezamen.

Lunch in een van de vele food courts van een shopping mall: voor allebei rijst met zoetzure kip en een komkommer en ananassalade. Prijs: 1,8 euro voor het geheel.

Verwenvieruurtje: gigantische koffie voor meneer en een heerlijke banana chocolade chip brownie voor mevrouw in Starbucks. Prijs: 2,5 euro.

Avondeten nuttigen we bij dezelfde Indier als 's ochtends: Pitr kiest voor lam met curry, een slaatje en een naan (Indisch brood). Karolien neemt tandoori kip met slaatje en een opulent met look bestrooide naan. Prijs: 4 euro.

Als toetje chips, om de gezelligheid van lezen in bed extra te benadrukken! Prijs: 0,5 euro.

24/03: Voor de culinaire liefhebbers

Categorie: Eten
Hoewel de Thaise curry's ons in alle geuren en vooral kleuren kunnen bekoren, hebben we hier een niet zo Thais ogend lijstje van onze culinaire uitspattingen samengesteld.

Een stevig (nu ja...) ontbijt in een Dunkin' donuts in Bangkok. Zeer aan te raden!


Het buffet in de Hilton mocht er best wezen. Het vereiste serieus wat discipline om niet teveel van hetzelfde te nemen. Zeevruchten, alle ingredienten om je eigen slaatje en noedelsoep samen te stellen, een overweldigende keuze aan aperitiefhapjes,... om van het hoofgerechtenassortiment, het dessertenbuffet en de kaasschotel nog maar te zwijgen!


Deze visjes waren duidelijk niet onder de indruk van de grandeur van het Hiltonbuffet.


Ook nu hadden we snel onze favoriete snack gevonden. Waarom dit de winnaar is geworden moge duidelijk zijn.


Een bombastische tonijnsalade voor Karolien.


Een zelfs voor Pieter net iets te pikante rijstschotel. Getuige z'n gehik achteraf...


Eens in Thailand snap je wel dat de tonijn bedreigd is. Maar ze liggen daar ook zo weerloos en lekker vers uitgestald in een restaurantje op het strand...

28/02: Om uw vingers bij af te likken

Categorie: Eten
Om te bewijzen dat niet enkel de Thaise curry's, de Vietnamese loempia's en de Chinese wokgerechten kookboekwaardig zijn, geven wij graag een selectie mee van een aantal culinaire toppers in Laos en Cambodia.

Ananas op een stokje. Een van onze favoriete Cambodiaanse snacks tussen het Angkor Watten door.
null

De inmiddels legendarische want gigantische pannenkoek van de immer vriendelijke Pap in Tad Lo. Let vooral op de vakkundig gesneden bananen!
null

Een van de vele fruitstalletjes in Vientiane. Het mag u niet verbazen dat we daar veel smoothies gedronken hebben.
null

Noedelsoep zoals de Noedels ze het liefst hebben: zelf te kruiden, veel en goedkoop.
null

Na vijf maanden in Azie hebben we ook de Indische keuken ontdekt: heerlijk brood, aardappeltjes in een tomatensausje en pikante aubergines, dat alles voorzien van look. Veel look.
null

Het deed een beetje denken aan de handtas van Mary Poppins toen Mama P maar snoep bleef opdiepen uit haar rugzak. De Napoleons heeft ze echter zelf mogen opeten, wij hadden meer oog voor de geweldige brownies, de gingerbreadventjes, de kaas en de 3 (drie!) liter rode wijn.
null

Zonder twijfel ons favoriet "restaurant" in Luang Prabang. Deze Laotiaanse big mama bereidde haar sandwiches met zorg en liefde. We voelden ons bijna schuldig dat zo'n overvloedig gevuld broodje tonijn of kip slechts 40 eurocentjes kostte. Te eten met de insnijding naar boven of je verloor de helft van je groentjes.
null

08/02: Menu van de dag

Categorie: Eten
Ontbijt: twee broodjes, gevulde omelet, fruistla, toast met confituur, vers sinaasappelsap en koffie. Straffe koffie. Als dessertje nog twee chocoladedonuts. Prijs: 2.80 euro.

Middagmaal: ieder een heerlijk noedelsoepje, zelf gekruid met pindasaus, sojasaus, vissaus en chilipasta. Prijs: 1.70 euro.

Tussendoortje: een banaan met kokosnootshake en een banaan-mango shake. Prijs: 0.80 euro.

Avondeten: Indische Aloo tomato (aardappeltjes in tomatensaus) met rijst en aubergine in een licht pikant sausje, ook op Indische wijze met een straf garlic naan (Indisch lookbrood). En een Beerlao, niet op Indische wijze. Prijs: 3.20 euro.

Laatavondeetfestijn: een overheerlijke brie met een baguette en rode wijn, vers geimporteerd (lees: binnengesmokkeld) vanuit Belgie.
Dessertje: duivelse, artisanale brownies, eveneens uit Belgie.

01/01: Oudjaarsdiner

Categorie: Eten
Met Kerst hebben we het nog sober gehouden maar om 2007 in stijl af te sluiten en het nieuwe jaar alvast te vieren, hebben we ons eens goed laten gaan in een gezellig Indonesisch restaurantje. Een culinaire Indonesische vooruitblik op wat komen moet in 2008 zowaar...

Voorafje: Lumpia Semarang: loempiaatjes gevuld met groentjes en geserveerd met een lekkere pindasaus, doorgespoeld met een Pina Colada en Tequilla Sunrise.

Hoofdgerecht: Ayam Balado (kip met een saus van tomaten, ui en chilipepers) en Ayam Bumbu Bali (gegrilde kip met een zeer kruidige saus) en gestoomde rijst. Om het toch een beetje Cambodiaans te houden hebben we er maar een Ankor bier bij gedronken.

Intermezzo: Omdat maandag Lariamdag is: Lariam. Niet zo lekker...

Dessert: gefrituurde ananas met een trio van ijs en geflambeerde banaan met vanilleijs.

Van dit alles konden wij genieten op een overdekt dakterras, met zicht op de rivier. Dit gehele feestmenu heeft ons welgeteld 15 euro gekost. Samen weliswaar.

En oh ja... nadien konden wij - in tegenstelling tot de Brusselaars - ons vergapen aan een nieuwjaarsvuurwerk.

27/12: De Vietnamese keuken

Categorie: Eten
Een bescheiden selectie van onze culinaire uitspattingen in Vietnam...

De Vietnamese loempia is hier natuurlijk gewoon een loempia. Een heerlijke snack!


Gourmet op straat in Hanoi. Gezellige maar vettige bedoening. Alleen al voor de kroepoek memorabel.


PHO! De Vietnamese noedelsoep verschilt aanzienlijk van de Chinese, doch zeker even lekker.


Een detail uit ons seafood buffet op de boot in Halong Bay...


Pieters mangoschiltechniek staat inmiddels helemaal op punt. Hij scapleert ze zonder bord!


Een introductie in de Vietnamese keuken: look, veel look, en de loempia's twee keer frituren.


In een afgelegen dorpje nabij Quy Nhon hebben we bij deze vriendelijke bende geweldige snacks ontdekt: verse kokoswafeltjes die zo goedkoop waren dat we meteen twee volle zakjes hebben gekocht. Wij steunen maar al te graag de lokale economie.

03/12: Menu van de dag

Categorie: Eten
De eerste dag in Hanoi hebben we ons meteen gestort op de Vietnamese keuken. Een overzicht:
- Ontbijt - deel 1: brood met confituur, boter en banaan, koffie en thee. Inbegrepen in de prijs van de hotelkamer.
- Ontbijt - deel 2: exotische fruitsla met mango, banaan en ananas, gekocht de avond voordien op de markt. Prijs: 0,9 euro.
- Snack: twee loempiaatjes. Prijs: 0.2 euro.
- Middag: Gebakken rijst met garnalen en groentjes voor Pieter, gebakken noedels met kip en groentjes voor Karolien. Koffie en thee.
Prijs: 2,8 euro.
- Namiddag: twee biertjes en een minikebab. Prijs: 0,7 euro.
- Avond: Gourmet op Vietnamese wijze: aangeschoven aan een reeks tafeltjes op de stoep. We konden de rauwe groentjes en het vlees zelf bakken op een draagbaar gasvuurtje. Heerlijke kroepoek als bijgerecht! Prijs: 3,5 euro.
- Slaapmutsje: aardbijenthee en bananenmilkshake. Prijs: 0,75 euro.

Met enig schuldgevoel om deze decadentie 's avonds de rekening gemaakt...
... om te constateren dat we met z'n tweetjes voor nog geen 9 euro geboeft hebben.


(Nog niet genoeg gelezen? Check de archieven!)




O <- Hier zitten we!